srijeda, 17. listopada 2018.

Pozitivna dejstva tikve(bundeve)!


   Prije pedesetak godina, doživljavane su kao stočna hrana ili hrana za sirotinju, a danas zauzima nezaobilazno mjesto na jelovnicima svih koji paze na kvalitetan unos namirnica i koji traže zamjene za ugljene hidrate lošijeg kvaliteta.

   'Tko jede puno buče, bolovi u želucu ga nikada ne muče' kaže stara poslovica, pa iako bundeva i nije svima omiljena namirnica njezina ljekovita svojstva su nepobitna zbog čega je i prozvana kraljicom jeseni.
Njezin sastav čine visoka razina antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E, a svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, rizika od raka, očne mrene i moždanog udara.




   Njezino lako probavljivo meso sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Sasvim suprotno kalorijskom siromaštvu, u žuto-narančastim plodovima nagomilano je bogatstvo minerala i vitamina. Tu je kalij važan za rad srca, fosfor i kalcij koji zajedničkim djelovanjem izgrađuju kosti i zube, željezo važno za krv, te mangan koji čuva zdravlje kože i hrskavice.

   Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da je konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu. Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući vitaminima B grupe. Njezin fantastičan nutricionistički profil upotpunjuju pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu. Ovo ukusno povrće je, zbog svih spomenutih blagodati, prikladno i za djecu.

   Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego je i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja.

   Možemo je koristiti za raznu vrstu hrane(ljuta, slatka i slana jela).


Nema komentara:

Objavi komentar

Zanima vas normalna težina za vašu visinu?

            Ovdje možete pogledati koja je vaša idealna težina u odnosu na vašu visinu :