Prije pedesetak godina,
doživljavane su kao stočna hrana ili hrana za sirotinju, a danas zauzima
nezaobilazno mjesto na jelovnicima svih koji paze na kvalitetan unos namirnica
i koji traže zamjene za ugljene hidrate lošijeg kvaliteta.
'Tko
jede puno buče, bolovi u želucu ga nikada ne muče' kaže stara poslovica, pa
iako bundeva i nije svima omiljena namirnica njezina ljekovita svojstva su
nepobitna zbog čega je i prozvana kraljicom jeseni.
Njezin sastav
čine visoka razina antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E, a
svojim ljekovitim sastojcima idealna je u borbi protiv srčanih bolesti, rizika
od raka, očne mrene i moždanog udara.
Njezino lako probavljivo
meso sadrži vrlo malo kalorija, svega 28 na 100 grama. Sasvim suprotno kalorijskom
siromaštvu, u žuto-narančastim plodovima nagomilano je bogatstvo minerala i
vitamina. Tu je kalij važan za rad srca, fosfor i kalcij koji zajedničkim
djelovanjem izgrađuju kosti i zube, željezo važno za krv, te mangan koji čuva
zdravlje kože i hrskavice.
Od bundeve ćete imati puno koristi, bilo da
je konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici
ili kao dodatak varivu. Bundeva smiruje nervozu i pospješuje san zahvaljujući
vitaminima B grupe. Njezin fantastičan nutricionistički profil upotpunjuju
pektini, celuloza i druga biljna vlakna važna za dobru probavu. Ovo ukusno
povrće je, zbog svih spomenutih blagodati, prikladno i za djecu.
Kao maska za lice bundeva je
prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da njeguje i hrani kožu, nego
je i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja.
Možemo je koristiti za raznu
vrstu hrane(ljuta, slatka i slana jela).
Nema komentara:
Objavi komentar