Najvažnija
korist koja proizlazi iz prehrane grožđem je bogatstvo antioksidansa, odnosno
fitonutrijenata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidansi se vežu na
"slobodne radikale" u vašem tijelu i smanjuju naslage na krvnim
žilama, čime se poboljšava zdravlje vašeg srca.
Crno grožđe (Vitis vinifera), odnosno njegova opna, obiluje fenolnim
materijama koje mu daju boju i ukus i izuzetno su korisne za zdravlje.
Bijelo grožđe u mnogo čemu slično je crnom, ima približno istu energetsku
vrednost, oko 20% šećera, ali je u odnosu na crno siromašno fenolima. Takođe,
nije pretjerano bogato ni kalijumom i kalcijumom.
Jedne od najboljih djelovanja grožđa su:
Tamno grožđe ima sposobnost usporavanja gubitka
pamćenja kod starijih osoba. Dobra je vijest da ono
može i poboljšati pamćenje!
Znanstvenici Sveučilišta Illinois tvrde kako prisutnost resveratrola otkrivenog
u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja
pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti.
Ultraljubičaste sunčeve zrake vodeći su uzrok
kožnih problema, od raka kože, opeklina i solarnog eritema do prijevremenog
starenja dermisa i epidermisa. Dobra je vijest da flavonoidi otkriveni u
grožđu mogu smanjiti količinu oštećenja stanica izloženih ovom zračenju. Zato
ga jedite u što većim količinama!
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvježit ćete tijelo i
opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove ljetne bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa
zadovoljit će 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Nema komentara:
Objavi komentar