Jesen
nam dolazi a sa njim i kesten. Ovaj plod ima vrlo bogatu nutritivnu i
energetsku vrijednost i zbog toga se preporučuje djeci, sportistima, trudnicama
i starijim osobama.
Poznato je stotinu različitih vrsta kestena. Općenito se
dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a posebna poslastica među njima
su lovranski maruni koji su slađi i veći od običnih kestena. S druge
strane, divlji kesten, koji nažalost nije za jelo, posjeduje ljekovita
svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja
kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.
Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Sadrži i vitamin C, što ga čini posebnim orašastim plodom. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.
Kesten sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija na 30 grama. Sadrži i vitamin C, što ga čini posebnim orašastim plodom. Dnevna doza od 85 grama kestena sadrži čak 45% dnevnih potreba organizma za vitaminom C.
Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i
vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora.
Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar,
gvožđe i mangan.
U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se
razlikuje po tome što ima niži procenat masti, a viši procenat skroba, čak
dvostruko više od krompira. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži
vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten.
Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju visine holesterola.
Kestenje
je poznato po tome što pomaže kod probavnih i
bubrežnih tegoba. Čaj od kestena pomaže kod simptoma
asme i bronhitisa.
Nema komentara:
Objavi komentar