Koliki je optimalni broj obroka na dan: dva, tri, četiri, pet ili šest? Na Zapadu se godinama vodi polemika da li je bolje imati tri klasična obroka (doručak, ručak i večera) ili šest puta tokom dana jesti umjereno, ujednačenu količinu hrane, kroz mini-obroke, a sve u cilju mršavljenja ili održavanja vitke linije.
Osim
pravilnog izbora nutritivno vrijednih namirnica, od najveće važnosti za
mršavljenje jeste ukupna dnevna kalorijska vrednost koja se unosi u organizam. Konzumiranje samo 2 obroka dnevno nije dobra strategija za mršavljenje,
barem ne za sve. Najbolje bi bilo kada bi jeli obilniji doručak i ručak, a
laganiju večeru.
Fizički
aktivne osobe, za razliku od onih manje aktivnih, trebalo bi da imaju malo obilnije
užine, ali struktura od tri klasična obroka i dalje je osnova. Užine su takve
da sadrže dovoljno ugljenih hidrata. Bitno je samo da dva sata prije fizičke
aktivnosti osoba nema jedan od osnovnih obroka (na primer ručak) i tako ne
optereti želudac.
Ukoliko
osoba želi da smrša najbolje je da obroke rasporedi tako da ne jede najmanje
dva sata prije spavanja i da razmak među obrocima tokom dana bude prilagođen
aktivnostima, ali ne veći od četiri sata. Trebalo bi voditi računa i da se
svakog dana obroci konzumiraju u isto vrijeme.
Nema komentara:
Objavi komentar